O гастроентерологији

Интерна медицина је грана медицине која се бави превенцијом и лечењем болести унутрашњих органа, као што су срце, крвни судови, плућа, органи за варење, итд.

Интерниста је лекар чија је ужа специјалност интерна медицина. Његова највећа улога је да помогне пацијенту да поврати своје опште здравље , и да спречи додатне компликације које би се могле догодити , уколико се болест не лечи.

Једна од субспецијалистичких грана интерне медицине је и гастроентерологија која се бави дијагностиком и лечењем болести дигестивног тракта (желудац, танко и дебело црево, јетра и панкреас).

У нашој болници можете обавити следеће прегледе:

Ултразвук абдомена – преглед јетре, жучне кесе, панкреаса, простате, слезине

Ендоскопија – је преглед горњег дела пробавног система – желудца. Преглед се врши помоћу ситне камере која се налази на крају дуге, флексибилне цеви.

Гастроскопија – преглед једњака,желуца и дванаестпалачног црева увођењем савитљивог инструмента (гастроскопа) кроз усну дупљу у једњак, желудац и дванаестопалачно црево, при чему оптичка влакна која се налазе у апарату преносе светлост која осветлјава унутрашњост ових органа а лекар на монитору посматра увећану слику унутрашњости ових органа и уочава промене на слузници уколико су оне присутне.

Колоноскопија – Преглед дебелог црева увођењем савитљивог апарата(колоноскопа) кроз анус. Колоноскопија се обично изводи као амбулантна процедура и траје укупно око 60 минута. Преглед се изводи увођењем савитљивог апарата кроз анус причему оптичка влакна која се налазе у апарату спроводе светлост и осветљавају унутрашњост црева , а лекар на монитору посматра слузницу црева и уочава промене уколико су оне присутне. Постепеним увођењем апарата прегледа се цело дебело црево.

Ректоскопија – увид у стање слузокоже дебелог црева (хемороиди, полипи, тумори)
Наш тим у овој области чине:

Др сци.мед. Зоран Мрђа

Интерниста гастроентеролог