Који су витамини неопходни за добар имунитет?

Шта је имунитет

Имунитет је способност организма да се одбрани од вируса и осталих патогених микроорганизама. 
У време пролећа, када вируси стижу са свих страна је више него икада битно да свој имунитет подигнете на одговарајући ниво како би се ваше тело изборило са њима на најбољи начин. У наставку поделићемо са Вама који су то витамини који ће Вам помоћи да одржите висок имуни систем и у којим намирницама их можете пронаћи.

Витамин Е спада међу најмоћније антиоксиданте и неопходан је како би се изборио са различитим инфекцијама које нападну тело. Такође Е витамин је изузетно битан и за сјајан и негован изглед коже лица, називају га још и „витамин младости“.
Витамин Е можете пронаћи у бадему, семену сунцокрета, батату, зеленолиснатом поврћу попут броколија, кеља, спанаћу као и у орасима, авокаду.
Витамин Ц има изузетно битну улогу не само у чувању организма од вируса већ и у апсорпцији гвожђа. Наиме уолико узимате спанаћ увек га треба комбиновати са неким од извора витамина Ц како би апсорбција била пуно ефикаснија.
Извор витамина Ц су: цитруси попут лимуна,поморанђже, лимете, грејпфрута,ананаса, бобичасто воће попут јагода, боровница, малина,ароније,рибизле,лубенице, јабуке, паприке.

Витамин Д Како тренутно немамо много природног изворишта Сунца, како би се синтетизовало у нашем телу, врло је препоручљиво  да унесемо га путем лососа, туњевине,печурака ,цеђене поморанђже као и пуномасног јогурта. Уколико се одлучите да га уносите путем суплементације, консултујте се са доктором, обзиром да је витамин Д једна врста хормона и да је потребно пре тога урадити мерење витамина Д у крви. Такође је витамин Д изузетно ефикасан у спречавању инфекција респираторног тракта. 

Витамин Б Подстиче стварање белих крвних зрнаца и на тај начин помаже очувању имуног система. За отпорност најзначајнији су витамини Б6, Б9 и Б 12.Одличан извор Б витамина су коштуњаво воће попут бадема, ораха, индијског ораха , зеленолиснато поврће, јаја, пилетина, лосос.

Витамин А је неопходан у изградњи доброг имуног система. Осим тога игра битну улогу у лепом изгледу коже, као и у очувању вида.
Можемо га пронаћи у намирницама као што су : парадајз, млеко, сир, шаргарепа, кајсије, брескве, бундева, рибљем уљу. Поред тога јако је битно да обезбедите себи што више сна и што мање стресних ситуација. 

Надамо се да ће Вам овај текст служити и да ће Вам помоћи у изградњи јаког имуног система.