Актуелности
Који су витамини неопходни за добар имунитет?

Шта је имунитет

Имунитет је способност организма да се одбрани од вируса и осталих патогених микроорганизама. 
У време пролећа, када вируси стижу са свих страна је више него икада битно да свој имунитет подигнете на одговарајући ниво како би се ваше тело изборило са њима на најбољи начин. У наставку поделићемо са Вама који су то витамини који ће Вам помоћи да одржите висок имуни систем и у којим намирницама их можете пронаћи.

Витамин Е спада међу најмоћније антиоксиданте и неопходан је како би се изборио са различитим инфекцијама које нападну тело. Такође Е витамин је изузетно битан и за сјајан и негован изглед коже лица, називају га још и „витамин младости“.
Витамин Е можете пронаћи у бадему, семену сунцокрета, батату, зеленолиснатом поврћу попут броколија, кеља, спанаћу као и у орасима, авокаду.
Витамин Ц има изузетно битну улогу не само у чувању организма од вируса већ и у апсорпцији гвожђа. Наиме уолико узимате спанаћ увек га треба комбиновати са неким од извора витамина Ц како би апсорбција била пуно ефикаснија.
Извор витамина Ц су: цитруси попут лимуна,поморанђже, лимете, грејпфрута,ананаса, бобичасто воће попут јагода, боровница, малина,ароније,рибизле,лубенице, јабуке, паприке.

Витамин Д Како тренутно немамо много природног изворишта Сунца, како би се синтетизовало у нашем телу, врло је препоручљиво  да унесемо га путем лососа, туњевине,печурака ,цеђене поморанђже као и пуномасног јогурта. Уколико се одлучите да га уносите путем суплементације, консултујте се са доктором, обзиром да је витамин Д једна врста хормона и да је потребно пре тога урадити мерење витамина Д у крви. Такође је витамин Д изузетно ефикасан у спречавању инфекција респираторног тракта. 

Витамин Б Подстиче стварање белих крвних зрнаца и на тај начин помаже очувању имуног система. За отпорност најзначајнији су витамини Б6, Б9 и Б 12.Одличан извор Б витамина су коштуњаво воће попут бадема, ораха, индијског ораха , зеленолиснато поврће, јаја, пилетина, лосос.

Витамин А је неопходан у изградњи доброг имуног система. Осим тога игра битну улогу у лепом изгледу коже, као и у очувању вида.
Можемо га пронаћи у намирницама као што су : парадајз, млеко, сир, шаргарепа, кајсије, брескве, бундева, рибљем уљу. Поред тога јако је битно да обезбедите себи што више сна и што мање стресних ситуација. 

Надамо се да ће Вам овај текст служити и да ће Вам помоћи у изградњи јаког имуног система.

Covid 19: Два Јужнокорејска грађанина се опорављају од Корона вируса захваљујући крвној плазми.

Двоје старијих пацијената који су због компликација од Корона вируса задобили тешку упалу плућа ,успешно су се опорављали  од крвне плазме људи који су већ прележали корона вирус, речено је у уторак уливајући наду за време глобалне епидемије.

Научници су указали на могуће бенефите коришћења крвне плазме од опорављених пацијената, који су развили анти тела на вирус, и на тај начин помажући организму да се опорави. Од децембра 2019 године када се поајвио први пут у Кини, од Корона вируса је умрло 75.000. људи. 

„Постоји велика вероватноћа да лечење крвном плазмом постане алтернативан метод лечења оболелих који се налазе у критичном стању, а који не реагују на антивирусне лекове“ – рекао је Choi Jun – ионг, лекар и истраживач у болници, али потребно је још урадити озбиљна клиничка истраживања додао је.

Први пацијент је био 71 годишњи мушкарац коме је тек било боље када је примио и крвну плазму од једног опорављеног 20 годишњака, заједно са терапијом стероидима.Првобитно су му дати лекови против маларије и био је и на респиратору због тешке упале плућа.

Друга пацијенткиња, 67 годишња жена која такође није позитивно одреаговала на почетну терапију, која је укључивала лекове за лечење маларије, ХИВ-а, као и терапију са кисеоником.Нјен опоравак је такође кренуо када је почела да прима плазмотерапију и стероиде, изјавили су истраживачи.

Ово откриће је објављено и у стручном часопису Корејске медицине.

Kvon Jun Wook, из центра за контролу болести из Сеоула је рекао да је плазма терапија била „важна“ када тренутно не постоји ни вакцина против Корона вируса, као ни званичних лекова за лечење Корона вируса.

Студије су показале ефикасност у лечењу крвом плазмом и код болести као што су Ебола и САРС.

У Француској су започета истраживања у којима је учествовало 60 пацијената у паришким болницама, од којих ће половина добити лечење крвном плазмом од пацијената који су већ прележали Корона вирус.

Америчка Управа за храну и лекове дозволила је лекарима да експериментишу са стратегијом борбе против Корона вируса, а тестирања се такође врше и у Кини.

Јужна Кореја је прошла једну од најгорих раних епидемија вируса, али се чини да је ставила под контролу захваљујући свом програму који је обухватао „тестирање и лечење“.

Извор:

https://gulfnews.com/world/asia/covid-19-two-south-koreans-recover-from-coronavirus-after-plasma-therapy-1.1586257692862

sr_RS