Covid 19:Два Јужнокорејска грађанина се опорављају од Корона вируса захваљујући крвној плазми.

Двоје старијих пацијената који су због компликација од Корона вируса задобили тешку упалу плућа ,успешно су се опорављали  од крвне плазме људи који су већ прележали корона вирус, речено је у уторак уливајући наду за време глобалне епидемије.

 Научници су указали на могуће бенефите коришћења крвне плазме од опорављених пацијената, који су развили анти тела на вирус, и на тај начин помажући организму да се опорави. Од децембра 2019 године када се поајвио први пут у Кини, од Корона вируса је умрло 75.000. људи.

 „Постоји велика вероватноћа да лечење крвном плазмом постане алтернативан метод лечења оболелих који се налазе у критичном стању, а који не реагују на антивирусне лекове“ – рекао је Choi Jun – ионг, лекар и истраживач у болници, али потребно је још урадити озбиљна клиничка истраживања додао је.

 Први пацијент је био 71 годишњи мушкарац коме је тек било боље када је примио и крвну плазму од једног опорављеног 20 годишњака, заједно са терапијом стероидима.Првобитно су му дати лекови против маларије и био је и на респиратору због тешке упале плућа.

 Друга пацијенткиња, 67 годишња жена која такође није позитивно одреаговала на почетну терапију, која је укључивала лекове за лечење маларије, ХИВ-а, као и терапију са кисеоником.Нјен опоравак је такође кренуо када је почела да прима плазмотерапију и стероиде, изјавили су истраживачи.

 Ово откриће је објављено и у стручном часопису Корејске медицине.

 Kvon Jun Wook, из центра за контролу болести из Сеоула је рекао да је плазма терапија била „важна“ када тренутно не постоји ни вакцина против Корона вируса, као ни званичних лекова за лечење Корона вируса.

 Студије су показале ефикасност у лечењу крвом плазмом и код болести као што су Ебола и САРС.

 У Француској су започета истраживања у којима је учествовало 60 пацијената у паришким болницама, од којих ће половина добити лечење крвном плазмом од пацијената који су већ прележали Корона вирус.

 Америчка Управа за храну и лекове дозволила је лекарима да експериментишу са стратегијом борбе против Корона вируса, а тестирања се такође врше и у Кини.

 Јужна Кореја је прошла једну од најгорих раних епидемија вируса, али се чини да је ставила под контролу захваљујући свом програму који је обухватао „тестирање и лечење“.

 Извор:

https://gulfnews.com/world/asia/covid-19-two-south-koreans-recover-from-coronavirus-after-plasma-therapy-1.1586257692862

Да ли су труднице изложене већем ризику од обољевања од Корона вируса ?

Тренутно су у току истраживања како би се разумели утицаји инфекције COVID 19 на труднице. Подаци су ограничени, али тренутно нема доказа да су они изложени већем ризику од тешких болести од опште популације. Међутим, због промена у њиховом телу и имунолошком систему, знамо да труднице могу лоше да утичу на неке респираторне инфекције. Због тога је важно да предузму мере заштите да би се заштитили од COVID-19 и пријавили могуће симптоме (укључујуц́и температуру, кашаљ или отежано дисање) свом лекару. СЗО ће наставити са прегледом и ажурирањем својих информација и савета када буду доступни додатни докази.
Митови и чињенице о Корона вирусу

Мит 1 : Ношење маске ће ме заштити 100%

Чињеница: Ношење лаганих једнократних хируршких маски је препоручљиво свима, али обзиром да оне не пријањају у потпуности на лице, мале честице вируса могу ући у нос, уста или очи. Људи који су већ оболели морају носити ове маске како би заштитили друге од инфекције. Професионалне, добро пријањајуће маске као што су Н95 могу заштити здравствене раднике који брину о пацијентима.

Мит 2: Знаћу тачно када сам болестан, јер ћу имати симптоме

Чињеница : Вирус уопште не мора да даје било какве симптоме. Поједини људи можда ни неће знати да су заражени. У озбиљније симптоме спадају грозница, кашаљ, тешкоће при дисању, болови у мишићима, умор. У изузетним случајевима може се развити и тешка упала плућа, оштећење плућа, сепса и септички шок, који може довести и до смрти.

Мит 3: Већа је вероватноћа да ћу да се разболим уколико припадам старијој доби

Чињеница : Људи свих старосних доба могу бити заражени од новог Корона вируса, ипак старији људи и људи са већ постојећим болестима могу бити склонији компликацијама од Корона вируса.

Мит 4: Тест на Корона вирус је застрашујућ и болан

Чињеница: иако ће те се можда осећати непријатно приликом извођења теста, он није страшан и не узрокује никакав бол. Дијагноза се поставља тако што се узима брис из носа и грла.

Мит 5: Не постоји начин да се заштитим од вируса. Само је питање времена када ћу га добити

Чињеница: Можете се заштити тако што ћете водити рачуна о доброј хигијени. Перите руке често са сапуном и водом барем 20 секунди, посебно после дувања носа, кашљања и кијања,при одлазку у тоалет, као и пре и после припреме хране. Избегавајте додиривање очију, носа и грла са неопраним рукама. Останите кући када сте болесни. Приликом кашљања или кијања користите папирне марамице и одмах након коришћења их баците у смеће. Избегавајте блиски контакт са било ким ко кашље или кија.

Мит 6. Могу се разболети од пролазника јер је Корона вирус болест ваздуха

Чињеница : Не. Не можете се заразити Корона вирусом путем ваздуха. Корона вирус није болест ваздуха. Вирус може опстати у ваздуху неколико сати али не можете се заразити на тај начин у нормалним условима. Вирус се најчешће шири путем капљица. Корона вирус је по величини већи и тежи вирус него други познати респираторни вируси. Вирус може да „путује“ само два метра пре него што падне на земљу. Лабораторијски налази су показали су показали да мале честице могу опстати неколико сати упрос свему нема доказа да се људи могу заразити.

Мит 7. Озбиљно ћу оболети уколико се заразим од Корона вируса

Чињеница : истраживања која су спровели кинески стручњаци су показала да 80 одсто случаја су слабијег интензитета. Око 14% од случаја који изазове вирус ће имати упалу плућа, и потешкоће са дисањем. Око 5 одсто пацијената ће бити у критичном стању, који ће довести до застоја у дисању, септичког шока као и до вишеструког оштећења органа.

Мит 8. Умрећу уколико се заразим од Корона вируса

Чињеница : До сада 2,09% од заражених људи је умрло.

Мит 9. Антибиотицима ће се моћи третирати Корона вирус

Чињеница : Светска Здравствена Организација је потврдила да антибиотици не лече вирусе. Антибиотицима се третирају бактерије. Корона је вирус и антибиотици се не би требали користити као вид лечења, а ни као превенцију.

Мит 10. Вирус ће преживети заувек на површинама

Чињеница : Није сигурно колико дуго вирус може да преживи. Студије показују да Корона вирус може да опстане од неколико сати до неколико дана. Ово зависи од више услова као што је површина, температура простора.

Мит 11. Уколико се вакцинишем против грипа бићу заштићена од Корона вируса

Чињеница : Вакцине против упале плућа и грипа не пружају заштиту од новог Корона вируса. И до сада не постоји вакцина против Корона вируса. Вирус је скроз другачији тако да изискује сопствену вакцину против њега. Али вакцина против респираторних инфекција је пожељна како би сте заштитили ваше здравље.

Мит 12. Постоји медицински третман баш за Корона вирус

Чињеница :Тренутно не постоји посебан третман за Корона вирус. Пацијенти примају симптоматску терапију : инфузију да умањи дехидратацију тела, лекове за снижавање температуре, и оxyгено терапију у неколико случаја. Медицинско особље се труди да пацијенти оздраве и да развију антитела која ће им помоћи да се боре против вируса. И да се пацијенти опораве сами од себе.

Мит 13. Ја ћу се опоравити одмах уколико сам заражена од Корона вируса

Чињеница :Период инкубације варира од особе до особе. Слабији симптоми код здраве особе могу се повући након неколико дана. За појединце који имају и других здравствених проблема опоравак може трајати недељама, а у појединим случајевима може се завршити и фатално.

Мит 14. Уколико имам Корона вирус нисам толико заразна

Чињеница :Врло сте заразни. Вирус се претвара у капљице које људи удишу када кијају или кашљу. Вирус такође може да преживи неколико сати на површинама попут столова и квака од врата. Доказано је да особа без симптома може заразити другу. У просеку једна особа зарази између две и три особе.

Мит 15. У већем сам ризику јер сам трудна

Чињеница : Трудне жене су у истом степену ризика да се разболе као и оне које нису. Корона вирус неће имати никакав негативан утицај на бебу. Нема никаквог доказа да мајка може пренети вирус на бебу.

Мит 16. Деца су у већем ризику од обољевања

Чињеница : Деца ретко обољевају. У Кини су око 2% случаја били испод 18 година живота. Испод 3% од њих је било у тешком стању.

Мит 17. Мој кућни љубимац може да шири Корона вирус

Чињеница : До сада нема података да кућни љубимци могу бити заражени од Корона вируса. Свакако увек је добро опрати руке са водом и сапуном после контакта са кућним љубимцима.

Мит 18. Комарци могу ширити Корона вирус

Чињеница : Корона вирус се не може пренети убодом комарца. Он је првенствено респираторни вирус који се првенствено преноси путем капљица када заражена особа кија или кашље.

Мит 19. Уколико конзумирамо бели лук она ће спречити да оболимо од Корона вируса

Чињеница :Не постоји докази који би потврдили да Вас бели лук може заштитити од обољевања.

Мит 20. Скенери за мерење температуре могу детектовати оболеле пацијенте

Чињеница : Скенери за мерење температуре могу детектовати једино повишену телесну температуру код људи који су заражени. Али не могу детектовати заражене људе код којих се није развила температура још. Треба између два и десет дана да се развије температура.

Мит 21. Шприцање алкохола или хлорина на моје тело ће убити вирусе

Чињеница : Не. Шприцање алкохола или хлорина по целом вашем телу неће убити вирусе који су већ ушли у ваше тело. Шприцање велике количине ових супстанци може бити опасно за очи, и уста као и може оштетити вашу гардеробу.

Мит 22. Хладно време ће убити Корона вирус

Чињеница : Хладно време не може уништити Корона вирус или друге болести. Нормална телесна температура човека је између 36,5 и 37 целзијуса, без обзира на спољашњу температуру.

Мит 23. Дезинфекционе лампе са УВ зрацима могу уништити Корона вирус

Чињеница : УВ лампе не би требало користити за дезинфекцију руку или на другим деловима коже, јер УВ зраци могу оштетити кожу.

Мит 24. Врућа купка ће заштитити од Корона вируса

Чињеница : Топла купка Вас неће заштитити од заразе Корона вирусом. Нормална температура тела износи око 36,5 и 37 степени без обзира на температуру ваше купке.

Мит 25. Сушачи за руке су ефикасни у убијању Корона вируса

Чињеница : Не. Сушачи руку ниси ефикасни у уништавању вируса. Како бисте се заштитили често перите руке са средствима на бази алкохола, или још боље са сапуном и водом.

Мит 26. Корона вирус се преноси путем робе

Чињеница : Не постоји докази да се Корона вирус преноси путем ствари и робе.

Мит 27. Коришћење избељивача, сирћета или дтероида ће ми помоћи

Чињеница : Коришћење избељивача,сирћета, или стероида, као и есенцијалних уља, слане воде, етанола и других супстанци Вас неће заштитити од добијања Корона вируса. Неке од ових могу бити и опасни.