Интерна медицина

Интерна медицина је грана медицине која се бави превенцијом и лечењем болести унутрашњих органа, као што су срце, крвни судови, плућа, органи за варење, итд.

Интерниста је лекар чија је ужа специјалност интерна медицина. Његова највећа улога је да помогне пацијенту да поврати своје опште здравље , и да спречи додатне компликације које би се могле догодити , уколико се болест не лечи.

Субспецијалистичке гране интерне медицине су:

  1. Кардиологија
  2. Пулмологија
  3. Реуматологија
  4. Гастроентерологија
  5. Нефрологија
  6. Ендокринологија
  7. Хематологија
  8. Онкологија
  9. Имунологија
  10. Алергологија

У нашој болници можете заказати систематски преглед, како бисте проверили Ваше тренутно здравствено стање.

Ендокринологија спада у грану медицине која се бави поремећајима ендокриног система и њеним специфичним излучевинама-хормонима.

Суштина сваког дијагностичког поступка је да открије место, узрок и величину неравнотеже,а терапијски приступ је враћање система у равнотежни или прецизније речено у хармонизовано стање.

Основни терапијски приступ је , за разлику од бројних других медицинских грана, надокнада оног што наш организам не може да створи довољно или уопште, а ређе на неутралисању претерано створене материје. Самим тим, то су дуготрајна стања, и траже посвећеност и прилагођавање појединца на измењене услове.

Клиничка слика не обилује специфичним и упадљивим знацима, те је стога потребна вештина, знање и искуство да се оваква стања препознају, као и специфичан приступ да се објасни комплексност онима којима медицина није стручно позната.

Конкретна стања где је ендокринолог потребан су:

*Репродукција-поремећаји менструалног циклуса, промене либида, сексуалне функције пола, промене и терапија одређенијих стања током трудноће, менопауза и андропауза, стерилитет

*Раст и развој -посебно праћење нормалног линеарног раста код деце

*Пубертет и промене у времену појаве,испољавања пубертета

*Телесна тежина,гојазност

*Обољења штитасте жлезде(са УЗ штитасте жлезде)

*Дијабетес,инсулинска резистенција и синдром полистицистичних јајника

*Артеријска хипертензија ендокринолошког порекла

*Промене костију, Рахитис, Остеопороза

*Ендокринолошке промене у другим стањима као што су дуга и превелика употреба кортикостероидних лекова

*Неспуштени тестиси код дечака

*Појачана маљавост код жена и слично

*Прекомерна телесна тежина 

За сва стања раде се и специфични ендокринолошки тестови као нпр. ТРХ код сумње на болести штитњаче. ОГТТ код дијабетеса, гојазности, у трудноћи, полицистичних овариума ЛХРХ за откривање поремећаја полних хормона инсулински и.в. и клонидински тест за детекцију ниског раста и др. Наравно,као ендокринолог, имам знања и искуства у приступу и деце, али и пунолетних особа,  др Славица Даутовић.

sr_RS